ZGRADE U VALJEVU
Valjevska gimnazija   U Valjevu se nalazi i veliki broj zanimljivih značajnih građevina. Jedna od njih je zgrada stare valjevske škole, u kojoj se danas nalazi centralni objekat Narodnog muzeja. Kada je podignuta 1870. godine ova zgrada je bila prvi planski projektovan objekat u gradu i u njemu su bile smeštene osnovna škola i gimnazija. Tridesetak godina kasnije (1906) gimnazija se preselila u novu, znatno prostraniju zgradu, u kojoj se i danas nalazi . Njeno lice krase biste Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Ljube Nenadovića .
Godinu dana starije od zgrade Valjevske gimnazije je secesijsko zdanje prve Valjevske banke, odnosno Narodne štedionice (1905), u kojoj se danas nalazi  Radio Valjevo i novinsko preduzeće Napred. Ispred zgrade nalazi se spomenik čuvenoj pesnikinji Desanki Maksimović. Nacionalna štedionica
Okružni sud Vredne su pomena i mnoge druge građevine u Valjevu, rađene u različitim stilovima. Pomenućemo samo neke od njih. Od izuzetnog značaja su klasicistička zdanja Opštinskog i Okružnog suda. U zgradi sadašnjeg Okružnog suda je 1914. godine, pre Kolubarske bitke bila smeštena Vrhovna komanda srpske vojske i Srpska vlada).
 
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.