DIVČIBARE
  Nigde se na prostoru Podrinjskovaljevskih planina toliko ne prožimaju sela, turistički objekti, kolibištakatuni, stočarstvo i turizam kao na planini Maljen. Sve te njegove osobenosti najviše su došle do izražaja na visoravni Divčibare, koje su poodavno postale sinonim ove pitome i lako dostupne planine.
DivčibarePogled DivčibaraSki staza Cni vrh

Blagotvorni uticaj klime Divčibara na čovečiji organizam među prvima je zapazio knez Miloš, dolazeći zbog poslova vezanih za tov stoke. Knez je prvi put boravio na jula 1822. godine. Boraveći na planini preko leta, knez se odmarao, okružen lepotom Divčibara, u ”gospodarskim kolebama”.

Divčibare su se razvile u planinsko - turističko mesto, pogodno za turizam jer je blizu Beograda, Valjeva, Šapca, Čačka, pa i nekih vojvođanskih gradova. Zbog toga je u vreme procvata našeg turizma, početkom osamdesetih godina, na njima sagrađen niz smeštajnih objekata: odmarališta, hotela, kuća za odmor ili vikendica, objekata za letnji i zimski odmor školske omladine, kao i ski staze za skijaše rekreativce.

Beli narcis - zaštitni znak DivčibaraPogled sa VidikovcaPotok

Nadmorska visina oko 1000 metara, obilje vode, šume i trave, vrlo laka prohodnost koja omogućuje šetnje u svim pravcima, relativno dobre veze s okolinim gradovima, čine Divčibare sve privlačnijim za turizam, skijanje i rekreaciju.
 
Detaljnije o Divčibarama i hotelima na Divčibarama  na web adresi  www.narcisdivcibare.com
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.