asd asd asd asd asd
VIKEND U VALJEVU ZA 3000 DINARA
Sam svoj tur-operater
PROVEDITE VIKEND U VALJEVU ZA SAMO 3.000 dinara

PRVI DAN (PETAK ili SUBOTA)


16:10h Polazak Beovozom, Beograd
Vukov spomenik-železnička stanica Valjevo
alternativa – autobusom ili sopstvenim prevozom

25 evra

18:00h Dolazak u Valjevo
Grad Valjevo se nalazi na svega stotinak kilometara jugozapadno od Beograda i jedno je od najstarijih gradskih naselja u Srbiji. Danas je Valjevo grad istorije i kulture i spomenika, ali i grad koji okružuje netaknuta priroda. Muzeji i galerije, brojni spomenici, Tešnjar, kulturna baština, Brankovina, Divčibare, Petnica, reka Gradac i njen kanjon, Valjevske planine i sela rasuta po njihovim obroncima predstavljaju atrakciju koja Vas mami da dođete.
18:30h Dolazak i smeštaj (noćenje; doručak), po Vašem izboru
(pansion Bubica (www.bubica.co.rs), pansion Šofer bar(+381(0)14 221-476), hotel Narcis (www.narcis.hoteli-valjevo.com)
Pansioni i hotel se nalaze u užem centru grada, i posle temeljnog renoviranja otvoreni su u poslednjih godinu, dve. Njihov položaj Vam omogućuje da tokom večeri obićete centar grada.

DRUGI DAN (SUBOTA ili NEDELJA)


11:00h Poseta Narodnom Muzeju
Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavku za XXI vek: ”Treća dimenzija prošlosti — pogled iz budućnosti.”
Dvostruki dobitnik plakete Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljem muzeju u prethodnoj godini. Više informacija na www.museum.org.rs

12:00h Poseta Muselimovom Konaku
Muselimov konak je podignut u 18. veku i najstarija je sačuvana zgrada u Valjevu , a u svoje vreme je bio deo većeg kompleksa administrativnih zgrada u centru varoši. Osnovni istorijski značaj konaka se ogleda u činjenici da je to jedini materijalni ostatak u Srbiji direktno vezan za seču knezova.
U podrumu konaka, u ambijentu stare turske apsane posetioci mogu da obiđu postavku ”Seča knezova”, a u prizemlju ”Valjevska nahija i Valjevci u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Vise informacija na www.museum.org.rs

13:00h Poseta Modernoj galeriji
Moderna galerija Valjevo je od svog osnivanja 1987. jedna od vodećih u Srbiji, sa izložbama najreprezentativnijih slikara 20. veka. U njenoj stalnoj postavci su prezentirani radovi eminentnog slikara, akademika Ljube Popovića, Valjevca koji živi i radi u Parizu. U programu tematskih izložbi galerije su zastupljena dela slikara Medijale i slikara fantastičnog pravca kao naslednika Medijale.

13:30h Obilazak spomenika Desanke Maksimović i Živojina Mišića i Tešnjara i Knez Miloševe Ulice
Tešnjar je stara, čaršija, na desnoj obali Kolubare, formirana još u turska vremena, i prvi put je, u svojim putopisima, pominje Evlija Ćelebija, sredinom 17. veka. Šetajući Tešnjarem, može se osetiti duh orijentalne tržnice i pazariti u nekoj od radionica starih zanatlija: voskara, sarača, grnčara, tkača, kazandžija..., ali i predahnuti u jednom od modernih kafića.
Poslednjih godina, zahvaljujući činjenici da je više filmova i serija snimano u Tešnjaru ova stara valjevska čaršija postaje svojevrsni nacionalni filmski grad.
Tridesetih godina 19. veka, kada je počeo novi period u razvoju grada, na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, na levoj obali Kolubare je počela da se razvija nova, trgovačko-zanatska četvrt, kao evropska paralela orjentalnom Tešnjaru, današnja ulica kneza Miloša. Podizanjem trgovačkih i ugostiteljskih objekata, zanatskih radnji,ova ulica je sve više dobijala na svom značaju i postajala jezgro gradskog života, ali i daljeg razvoja Valjeva. Više informacija na www.valjevozavas.net.

14:30h Ručak - preporuka gradska kafana ’’Central’’, tradicionalna narodna kafana „Kraljević Marko“, ili neka od drugih gradskih kafana i restorana

15:30h Popodnevna šetnja

Odlazak do reke Gradac, ili Odlazak na brdo Vidrak i obilazak Spomenika borcima revolucije, ili Šetnja parkom Pećina
Gotovo u samom centru grada Valjeva se završava kanjon reke Gradac, jedne od najčistijih reka u Evropi. Šetnjom kraj ove planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža, ali i do nekoliko vodenica čija okolina, uređena u etno stilu, predstavlja prijatno mesta za odmor i rekreaciju, ali i dočarava duh vremena iz kojeg potiču. Za potpuniji doživljaj tu je i veći broj prijatnih kafića prilagođenih ambijentu.
Brdo Vidrak, sa čuvenik spomenikom borcima revolucije je od centra grada udaljeno petnaestak minuta laganog hoda, a u par Pećina se ulazi iz Knez Miloševe ulice, preko „parka na Jadru” – galerije na otvoren prostoru, sa skulpturama Vide Jocić.


19:30h Povratak za Beograd, Beovoz,
Železnička stanica Valjevo-Vukov spomenik Beograd

A MOŽDA SE ODLUČITE DA U VALJEVU PROVEDETE JOŠ KOJI DAN.
TROŠKOVI PUTOVANJA ZA JEDNU OSOBU


PREVOZ BEOVOZ

Povratna karta
280 din. www.zeleznicesrbije.com
Železnička stanica u Valjevu
014/221-697

NOĆENJE
Jednokrevetna soba

Od 1.850,00 din.
Pansion Bubica (www.bubica.co.rs)
Pansion Šofer bar(+381(0)14 221-476),
Hotel Narcis (www.narcis.hoteli-valjevo.com)

OBILAZAK MUZEJA I MUSELIMOVOG KONAKA
Ulaznica za jednu osobu
150 din.
www.museum.org.rs

OBILAZAK MODERNE GALERIJE

RUČAK Pljeskavica sa prilozima  220 din. Restorani ’’Central’’ i Kraljević Marko nalazi se u blizini Muzeja

PREVOZ TAXI VOZILOM Od železničke stanice do pansiona i nazad i od Muzeja do reke Gradac i nazad

500 din. 014/ 243 003, 290 029, 290 290, 222 111, 29 29 29, 215 000, 9702

UKUPNO
3.000,00 din.
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.