asd asd asd asd asd
Vampir Sava ide u turizam
VEČERNJE NOVOSTI,  31.01.2010. (preuzeto sa www.novosti.rs)
Branko Puzovic
 
 VALJEVO - Srpski vampir Sava Savanović, i da hoće, ni u gluvo doba noći, po mraku, više ne može da se skriva! Napravljen je svojevrsni foto-robot vampira koji, kaže predanje, već vekovima obitava u valjevskom kraju.
Lik Save Savanovića zapravo je osmišljen da na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu bude glavni promoter Valjeva. Od Save se očekuje da mnogobrojne posetioce uputi na štand klastera „Valjevo za vas“ i upozna ih sa turističkom ponudom ovog dela Srbije.

- Priča o Savi Savanoviću, kao autentičnom, dobrodušnom valjevskom vampiru, antiheroju, koji više izaziva smeh nego jezu, šlagvort je za naš prvi nastup na beogradskom Sajmu turizma - kaže mr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja u Valjevu i predsednik Udruženja „Valjevo za vas“. - Sava svojom pojavom treba da skrene pažnju na sve ono čime Valjevo i okolina raspolažu. Ideju o Savi Savanoviću kao promoteru iznedrio je i likovno osmislio Dušan Arsenić, valjevski dizajner i arhitekta.
Potraga za različitim mitskim bićima oduvek je, veli Krivošejev, mnoge istraživače dovodila u nepregledne šume valjevskih planina, ali šikare, klanci, jaruge i pećine ljubomorno čuvaju svoje tajne. Svi oni vraćali su se neobavljenog posla, umorni, ali ne razočarani - bili su zadovoljni zbog lepota koje su videli, susreta sa domaćinima...
- Mnogi su svojim prijateljima pokazivali prelepe fotografije valjevskih krajolika koje su načinili. Jedva su čekali da ponovo dođu, nadajući se da će sledeći put imati više sreće - kaže naš sagovornik. - Ali, pojedini istraživači doživeli su nepoznatu sudbinu, nestali su netragom. Iza jednog od njih, u mahovini pored povlenske vodenice-potočare, ostao je samo fotoaparat posut brašnom. Na poslednjem snimku, koji je nepoznati putnik-namernik načinio, bio je vampir Sava Savanović!
To je, zapravo, osnova priče za turističko angažovanje poznatog krvopije, kojeg je ovekovečila pripovetka „Posle 90 godina“ Milovana Glišića. Uz grofa Drakulu, nema sumnje, Sava Savanović je najpoznatiji vampir jugoistočne Evrope. O tome da je reč vampir, kažu, srpskog porekla, ne treba ni govoriti...
- Na Sajmu turizma očekujemo da Sava posetioce upozna sa ponudom valjevskog kraja. Sa Savom Savanovićem svaki posetilac štanda moći će da se fotografiše - kaže Krivošejev. - Samo za tu priliku Sava Savanović, kao vampir, moći će da boravi na dnevnoj svetlosti, beli luk mu neće smetati. Trudićemo se, naravno, da štandu ne prilazi niko ko u ruci nosi glogov kolac!
 
BEOGRAD DAO ŠTAND
- Ljubaznošću naših prijatelja iz Privredne komore Beograda, dobićemo, potpuno besplatno, štand na ovogodišnjem Sajmu turizma - kaže Krivošejev. - Udruženje „Valjevo za vas“ osnovano je krajem prošle godine, kao klaster za promociju kulturnih i drugih vidova turizma valjevskog kraja. Obuhvata ovdašnje kulturne ustanove, turističke, marketinške i agencije za odnose s javnošću, udruženja, hotele i pansione, visokoobrazovne ustanove. Tu su i turističke organizacije Lajkovca, Ljiga i Osečine.

 
 
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.