KULA NENADOVIĆA
Trg Živojina Mišića br. 3, (pored hotela Grand),
tel. 014/221-041,
fax 014/224-641, e-mail: Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , sajt:    
www.museum.org.rs
Radno vreme: utorak - subota, od 10 do 18 (ulazak do 17i30), nedeljom i ponedeljkom,  po najavi, samo za organizovane grupe


 Kula Nenadovića je svakako simbol grada Valjeva. Podignuta je u proleće 1813. godine, pored puta za Šabac, na samoj ivici brda Kličevac.
 
Kula Nenadović Kula Nenadović
 
Podigao je Jakov Nenadović uz pomoć sina Jevrema, da bi se tu skladištila municija za potrebe ustanika. Kao graditeljski materijal, korišćen je kamen porušene Vitkovića kule, koja se nekada nalazila kod ušća reke Gradac u Kolubaru. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba.

Srpski vojvoda Sima Nenadović, revoltiran postupkom Turaka, je naredio da se kula zapali, da bi je knjaz Miloš Obrenović obnovio 1836. godine.

Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, a od 20. marta 2012. godine i otvorena za posetioce.
U Kuli je postavljena adekvatna stalna muzejska izložba koja na najbolji način asocira na značaj i istorijat ovog simbola grada Valjeva.

 

Kula Nenadovića se nalazi na brdu Kličevac, na oko pola kilometra od centra grada, u pravcu izlaska ka Šapcu, a prekoputa valjevske kasarne 
 

 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.