asd asd asd asd asd
Priča o trešnji
Dana 10.juna 2010 godine održana je deseta, jubilarna manifestacija LEKOVITIM STAZAMA VALJEVSKIH PLANINA. Dosadašnje manifestacije bile su posvećene; vranilovki,potočarki, bosiljku, ruži, koprivi, hrastu, zovi, lipi i glogu, a ovogodišnja-trešnji.

Mesto održavanja –etno domaćinstvo Mila Obradovića u selu Podbukovi, na dvadesetak kilometara od Valjeva.


Organizatori: Udruženje domaćina Valjevo, Društvo za proučavanje lekovitog bilja, Gljivarsko društvo, Ekološko društvo  „Zeleni bukvar“, Udruženje „VALJEVO ZA VAS“, Udruženje domaćina „Crna reka“ i domaćinstvo Mila Obradovića.

Trešnja je biljka izuzetne vrednosti. Srpski ustanci u borbi protiv Turaka, izradjivali su od trešnjevog drveta topove, tvz.kumbare. Danas, drvo se koristi u stolarstvu i kolarstvu.za izradu muzičkih instrumenata i ukrasnih predmeta.

Plod sadrži oko 80% vode, zatim groždjani i voćni šećer,celulozu,flavonoide,tanine i peketine,limunsku,vinsku i jabučnu kiselinu,vitamine A,B1,B3,B5, B6 i C, minerale : Mg,Na, Fe,P,Ca i K. Trešnja pročišćava kvr,obnavlja tkiva,reguliše stolicu,povoljno,deluje kod bolesti bubrega i jetre.

Peteljke se koriste za izbacivanje kamena i suvišnih tečnosti iz organizma.

Peti jun, Podbukovi, Nebo oblačno, mrklo, tmurno. Kiša sitna,  dosadna ali prirodnjački duh, želj za druženjem i saznanjem i dobro raspoloženje, razvedrilo je atmosferu kod gostiju učesnika i domaćina i potaklo u tradicionalno branje bilja. Po povratku sa terena, učenici Poljoprivredne škole iz Valjeva izveli su recital o trešnji, koji su priredili prof. Marijana Goč i prof. Dragan Nedeljković . Potom, najuzbudljiviji deo-proglašenje najboljeg berača. Ta čast pripala je prof.engleskog jezika Slobodanki Vasiljević, koja je ubrala i prepoznala 28 biljaka.

Za najbolje dečije crteže proglašeni su crteži: Andreje Romanić, VII razred OŠ Andra Savčić ( takodje prošlogodišnji dobitnik): Rastka Petrićevića, II razred , Poljoprivredna škola i Aleksandra Andjelić , II razred  Tehnička škola,Valjevo.
 
Za najbolji rad sa temom o lekovitom bilju, maturanata Poljoprivredne škole proglašen je rad LEKOVITO BILJE SELA PLANINICA učenika Aleksandra Uskokovića. Svi pobednici podareni su prigodnim nagradama.
 
Da ih nema,trebalo bi ih izmisliti.  Na ponos Srbije. Celu manifestaciju začinile su glasom i stasom članice KUD GRADIMIR iz Beograd, čije je pevanje odzvanjalo pobrdjem i slivalo se sa prelepom prirodom.
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.