asd asd asd asd asd
Valjevski izazov

Juče je na Divčibarama startovala najveća avanturistička trka u Srbiji – „Valjevski izazov“! LJubitelji ekstremnih sportova će se kroz upoznavanje valjevskih planina, kanjona, pećina i reka ovog kraja takmičiti u speleologiji, penjanju i spuštanju niz litice, mauntajn bajk vožnjama, skokovima u vodu, plivanju itd. Organizator je udruženje “Wild Serbia”, uz podršku Grada Valjeva, Policijske uprave Valjevo, Službe hitne medicinske pomoći Zdravstvenog centra Valjevo i brojnih sponzora, uz generalnog pokrovitelja “Alp outdoor”.

Jedinstvena trodnevna avantura odvija se u nedirnutoj prirodi valjevskih planina – od Divčibara, preko kanjona reke Gradac, Magleša i Povlena do reke Drine i nazad preko kanjona Trešnjice i planina Jablanik i Medvednik.. Učestvovaće 45 takmičara iz Valjeva, Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije, kao i susednih zemalja. Učesnici trke će moći da se oprobaju kroz sledeće avanturističke discipline: kanjoning, mountain biking, sportsko penjanje i alpinizam, skok u vodu, speleologija, orijentacija, treking, kampovanje. Svako veče se okupljaju u različitim kampovima na stazi: Divčibare, Povlen, Drina, Jablanik i Medvednik. „Valjevski izazov“ biće završen u subotu uveče žurkom kod planinarskog doma na Debelom brdu.
 
Prema najavi tima “Wild Serbia”, avanturistička trka je manifestacija u kojoj se kombinuju dve ili više ekstremnih aktivnosti sa orijentacijom u divljoj prirodi, trekingom, planinskim biciklizmom, penjanjem i ostalim veštinama i sportovima vezanim za vertikalne aktivnosti na užetu. Trka se odvija u tri kategorije prema težini programa - exstreme, adventure i trek, u kojima će takmičari imati zadatak da pređu određene relacije u prirodi peške i uz pomoć bicikla, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, popnu se uz stenu i savladaju jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji.
 
Trku i „Wilde Serbia“ predvodi speleolog Ivan Nastić iz Valjeva, koji je nedavno sa beogradskim kolegom Nemanjom Neškovićem otkrio kanjon sa 40 vodopada na planini Zvijezda u Nacionanom parku Tara, a pre toga kanjon Tribuće kod Valjeva.

 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.