asd asd asd asd asd
OTVORENA KULA NENADOVIĆA
Od ovog proleća kulturno-turistička ponuda Valjeva je bogatija za još jedan objekat. Kula koju su 1813. godine podigli Jakov i Jevrem Nenadović, a koja se punih vek i po nalazila bez konkretne funkcije, i bila izložen propadanju, dostupna je za posetu. Kula Nenadovića je svakako simbol grada Valjeva. Podignuta je u proleće 1813. godine, pored puta za Šabac, na samoj ivici brda Kličevac.
 
Kula Nenadovic Kula Nenadovic Kula Nenadovic

Podigao je Jakov Nenadović uz pomoć sina Jevrema, da bi se tu skladištila municija za potrebe ustanika. Kao graditeljski materijal, korišćen je kamen porušene Vitkovića kule, koja se nekada nalazila kod ušća reke Gradac u Kolubaru. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba.

Srpski vojvoda Sima Nenadović, revoltiran postupkom Turaka, je naredio da se kula zapali, da bi je knjaz Miloš Obrenović obnovio 1836. godine.

Kula NenadovicKula NenadovicKula Nenadovic

Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, a od 20. marta 2012. godine i otvorena za posetioce.
U Kuli je postavljena adekvatna stalna muzejska izložba koja na najbolji način asocira na značaj i istorijat ovog simbola grada Valjeva.

DOBRO DOŠLI!
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.