Kula Nenadovića

Kula je podignuta 1813. godine, na samom kraju Prvog srpskog ustanka. Imala je ulogu kontrole prilaza gradu i skladištenja baruta za potrebe drinskog fronta. Izgradili su je Jakov Nenadović, prvi srpski ministar unutrašnjih poslova, i njegov sin vojvoda Jevrem Nenadović.

Tokom borbi za oslobođenje Valjeva u Drugom srpskom ustanku, 1815. godine,  Turci su u podrumu kule držali zatvorene srpske taoce. Revoltiran zbog toga, odmah po oslobođenju Valjeva, vojvoda Sima Nenadović je naredio da se kula zapali. Knez Miloš Obrenović je obnovio kulu 1836. godine.

Danas je kula deo ponude Narodnog muzeja Valjevo i u njoj se nalazi prigodna muzejska postavka koja se sastoji iz četiri tematske celine, locirane na četiri nivoa kule.

O MUZEJSKOJ POSTAVCI

U podrumu Kule Nenadovića se nalazi memorijal posvećen taocima koji su tu bili zatočeni, kao i multimedijalna sala u kojoj posetioci mogu da pogledaju prigodan dokumentarno igrani film (pogledajte film: http://www.youtube.com/).

Na spratovima Kule instalirana je adekvatna stalna muzejska izložba koja na najbolji način asocira na značaj i istorijat ovog simbola grada Valjeva.

RADNO VREME, CENE I KONTAKT

Radno vreme: utorak - subota, od 10 do 18 (ulazak do 17.30), nedeljom i ponedeljkom,  po najavi, samo za organizovane grupe

Trg Živojina Mišića br. 3, (pored hotela Grand),

tel. 014/221-041,

 fax 014/224-641,

e-mail:  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ,

sajt: www.museum.org.rs 

Cenovnik: 
http://www.museum.org.rs/


 FOTO GALERIJA

 
 
     
2009 © donewell, Tekstovi: Narodni muzej Valjevo, Flash animacije: Cyber Team
Svi materijali na sajtu su zabranjeni za kopiranje.